Mitja Okorn

Deli z ostalimi

Mitja Okorn

 

Biografija


26. januarja 2005 je bil celovečerni film Tu Pa Tam (Here And There) režiserja Mitje Okorna premierno predvajan v Sloveniji in v Angliji na Sunderlandskem filmskem festivalu. Ne samo da ga je film vpeljal kot enega najbolj vročih mladih režiserjev TU v Sloveniji in TAM v tujini, temveč se mu je z njim izpolnila ena največjih želja in je bil najboljše darilo za njegov 24. rojstni dan.

Do takrat je že posnel dva dokumentarna filma o skejtanju Not sponsored in Not sponsored 2, v katerih je združil veselje do skejtanja in ustvarjanja filmov ter do režiranja številnih videospotov. Prvi spot je bil spot skupine Los Ventilos za njihovo pesem 2000, nadaljeval pa s spoti za skupine Backstage, Select, Kosta, Kocka, Bohem, Elvis Jackson in C.R.A.S.H. Asistiral in učil se je pri nekaterih najboljših slovenskih režiserjih TV oglasov, glasbenih videospotov in celovečernih filmov, kot sta Ven Jemeršič in Peter Bratuša. Vendar tudi to za hiperaktivnega režiserja ni bilo dovolj: organiziral je nekaj koncertov in dogodkov (med drugim skejtarsko srečanje Razstur) in se preizkusil v vlogi novinarja za internetni časopis. Tako je imel priložnost spoznati in intervjujati zvezde, med drugimi ameriškega režiserja Paula Thomasa Andersona.

Njegov talent ni ostal neopažen in Okornov kratki film Be Flexible je dobil nagrado za najboljši kratki film na Filmskem festivalu Motovun na Hrvaškem, film pa je bil nominiran tudi na Mednarodnem filmskem festivalu kratkih filmov SNIFF v Sloveniji. Celovečerni film Tu Pa Tam (Here And There), za katerega je Okorn napisal scenarij, ga produciral in režiral, pa mu je prinesel še večje uspehe in nove priložnosti. Celovečerec je bil narejen skoraj brez denarnih sredstev, kljub vsemu pa je bil predvajan in prikazan po vseh kinematografih v Sloveniji. Predpremierno je bil predvajan na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu (LIFFe), kasneje pa se je udeležil še mednarodnih filmskih festivalov v Sunderlandu, Torunu, Bradfordu, Pecsu in Dundeeju. Jeseni leta 2005 je film prejel »zlato rolo«, nagrado, ki jo za nadpovprečno število gledalcev podeljuje Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev, saj je postal najbolj gledan slovenski celovečerni film v letu 2005.

Okorn se je dvakrat udeležil Berlinale Talent Campus, poleg tega pa je večkrat tudi poučeval mlade o snemanju nizkoproračunskih filmov in jih spodbujal k snemanju. Poleg filmskih del je zrežiral in napisal scenarije za okoli 30 videospotov. Velik uspeh atraktivnega prvenca in izkušnje z ustvarjanjem videospotov so Okornu ponudile priložnost, da je sodeloval z glasbenimi zvezdami v Sloveniji in tujini. Videospoti za Alyo, Sasha, Omarja, Dan D, Nino Osenar in posebej za Tamoto in Jah Waggie-ja, ki niso bili predvajani samo v Sloveniji, ampak tudi na tujih glasbenih televizijah (tudi na MTV-ju), so prispevali k njegovi razpoznavnosti in vedno novi ustvarjalnosti.

Leta 2007 se je uvrstil med deset evropskih nominirancev za nagrado IYSEY – Young Film Entrepreneur 2007 (mladi filmski podjetnik 2007), ki jo podeljuje British Council. Septembra je tako preživel štirinajst dni v Londonu in Walesu, kjer se je predstavil strokovni žiriji, v kateri so sedeli svetovno zelo cenjeni filmski ustvarjalci in podjetniki, kot sta tudi Duncan Kenworthy (produciral je Štiri poroke in pogreb, Notting Hill in Pravzaprav ljubezen) in Chris Auty (kot producent je sodeloval pri filmu Prah Mančevskega, Bertoluccijevih filmih Mali Buda in Plešem sama ter pri filmih Michaela Winterbottoma in Stephena Frya). Kenworthy je za Okorna zapisal, da je bil navdušen nad njegovo nalezljivo energijo in zagonom. »Brez dvoma neverjetno zmožen in podjetniški v sposobnosti, da stvari uresniči, se je Mitja v zelo kratkem času uveljavil kot eden vodilnih slovenskih režiserjev. V njegovem pristopu »To lahko storim – Sledite mi« je čutiti veliko plemenitosti, kar povečuje ustvarjanje resničnih priložnosti za druge mlade slovenske režiserje. Žirija verjame, da ima Mitja talent in osebnost za mednarodni uspeh,« je še zapisal Kenworthy. Okorn se je v desetdnevnem bivanju na Otoku srečal z mnogimi ljudmi z najpomembnejših britanskih filmskih institucij in podjetij (med drugim iz produkcijske hiše RSA, katere lastnik je Ridley Scott, distribucijske hiše The Works, snemalnih studijev Pinewood...).

Jeseni 2007 ga je poljska komercialna televizijska postaja TVN povabila k sodelovanju pri nadaljevanki 39 in pol, kjer je soustvaril scenarij in režiral prvo sezono serije. Nadaljevanko so začeli premierno predvajati 1. marca letos in je imela izredno gledanost – gledalo jo je kar 30 odstotkov poljskih gledalcev, to je 4,5 milijonov Poljakov. Kot gledalci so bili tudi producenti nadaljevanke nad njegovim delom navdušeni, zato je s septembrom 2008 prevzel tudi režijo 2. sezone serije, pa tudi sicer je dobil še precej ponudb za ustvarjanje na Poljskem. 2. sezona nadaljevanke 39 in pol je doživela premiero marca 2009 in spet doživela rekordno gledanost.

Mitjo Okorna so eno najbolj najbolj vročih režiserskih imen, ki krojijo sedanjost in prihodnost evropskega filma, predtavili v 1677. številki mednarodne filmske revije Screen International, ki je izšla 6. februarja. Priznani britanski producent Duncan Kenworty ga je v članku primerjal z režiserjem Trainspottinga Britancem Dannyjem Boylom, čigar zadnji film Revni milijonar (Slumdog Millionaire) je za šalo pometel s konkurenco in nabral že čez osemdeset mednarodnih filmskih nagrad (med njimi osem oskarjev, sedem nagrad BAFTA in štiri zlate globuse. Kenworthy je za Screen International še povedal, da sta Boylov film Trainspotting in Okornov Tu pa tam primerljiva po »odlični pripovedni energiji in nenehni inovaciji«. Dodaj je še, da bi Okorn po njegovem mnenju lahko uspel tudi v Veliki Britaniji, saj ima za to vse atribute: odlično govori angleško, ve, kako najbolje izkoristiti vložena sredstva v film in najboljše od vsega – je na razpolago – za zdaj!

Okorn že od leta 2005 piše scenarij za svoj drugi celovečerni film Član, ki ga bo povzetega po resnični zgodbi tudi sam režiral in soproduciral. Film je sedaj v fazi predprodukcije. Igralsko ekipo sestavljajo igralci iz področja celotne bivše Jugoslavije, avtorska in tehnična ekipa pa prihaja tako iz območja nekdanje Jugoslavije kot tudi iz Poljske.

spletna stran: www.mitjaokorn.si

Za medije


za medije...

 

VIDEO

Video list not found


Top